zaterdag 21 maart 2015

Hoezo borstvoeding maffia?


  

Het lijkt evident dat borstvoeding het beste voor baby’s is, schrijft Phaedra Werkhoven op 21/2/15 in haar NRC  artikel  met de kop ‘Volgende stap van de borstvoedingsmaffia’. Werkhoven toont daarmee, ondanks het zelf 4 kinderen langdurig borstvoeden, ambivalentie tegenover borstvoeding en haar voorstanders.

Er bestaat geen borstvoeding maffia in Nederland. Het gebruik van de term is een uiting van horizontaal geweld en frustratie. Het bagataliseert de intenties van medevrouwen. Borstvoeding voorstanders worden er belachelijk mee gemaakt.


              Maria Lactans van Leonardo da Vinci.
'De getoonde scène activeert herinneringen aan de eigen moeder, borstvoeding, melk, huid-op-huid-aanraking, enzovoort en zijn herinneringen die als posthypnotische suggesties (ankers) opgeslagen liggen en die doorgegeven kunnen worden' (Johan Eland, 2014, https://www.hypnosementor.nl/schilderijen-vergroten-suggestibiliteit/).


Werkhoven schrijft het artikel in de NRC als afleider voor eigen verlies. Ze uit zich als gekwetst door de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen, door het onderschrijven van de WHO code in 2014 en het als gevolg daarvan nu verbreken van de banden met de titels van Sanoma. De kans is groot dat er titels van tijdschriften verdwijnen en banen verloren gaan. Mogelijk staat haar eigen baan op de tocht of misschien schrijft ze in opdracht van een producent van babyvoeding.

Reclame maken voor moedermelk vervangende en andere kindervoeding (lees voedsel voor baby’s vanaf 3 maanden) wordt in ons land getolereerd onder invloed van de sterke lobby van de industrie, hoewel in strijd met de WHO- code. Het is een belangrijk exportproduct. Volgens de WHO betreft het verbod, de periode van de eerste 6 maanden. De code werd wereldwijd ondertekend, behalve door een paar landen met een grote export van babyvoeding. 

Moeders die kiezen voor borstvoeding, hebben hulp en bescherming nodig tegen activiteiten van de flesvoedingindustrie en de media. Hoe subtiel er reclame gemaakt en geschreven wordt blijkt uit het artikel en uit de inhoud van baby dozen en tijdschriften gericht op de doelgroep in ons land. Weinig of ambivalente promotie van borstvoeding is een heldere boodschap over de voorkeur voor
kunstvoeding.  
  
Het gedrag van moeder en kind vlak na de bevalling ten aanzien van borstvoeding is diep verankerd en wordt spontaan getoond als er geen beroep wordt gedaan op moeders cognitie - er geen aansporingen worden gedaan om dingen te doen of te laten - en aansluitend aan de bevalling, de baby naakt op de blote borst van de moeder wordt gelegd en daar ten minste 30 minuten ongestoord en er in rust verblijft. Moeder en kind moeten dus met rust gelaten en gerespecteerd worden http://youtu.be/ZcG_lGwpXk4.

Na een inleiding van de baring met chemische oxytocine is dit zg zoekgedrag van de baby minder, vertraagd of de eerste dagen niet aanwezig. Dit betekent dat inleiden met chemische oxytocine het fysiologische gedrag van het kind verstoort en er extra aandacht nodig is voor deze groep moeders en kinderen bij het starten van de borstvoeding (Olza Fernández et al. 2012).      
  
           
Moeders die borstvoeding niet zien zitten, stellen zich daar psychologisch op in en zijn dan ook niet in staat om borstvoeding te geven. Dit is geen verwijt, dit is een feit. Elke inlevende enigszins ervaren verloskundige onderkent dit en zal niet verder aandringen, want dat werkt alleen maar averechts.

Moeders zijn vrij om voor borstvoeding of flesvoeding te kiezen, er mag niet worden gedwongen of worden uitgespeeld via de moraal van professionals, industrie  of leken.
In Nederland zijn professionals verplicht te werken met de cyclus informed consent en informed choice (Wet WGBO). Dat garandeert autonome keuzes. Vanzelfsprekend wordt hierbij rekening gehouden met de hogere sensitiviteit en kwetsbaarheid van zwangere, barende en voedende vrouwen.
Dat de KNOV, de beroeps organisatie van verloskundigen, nu eindelijk actief de WHO            borstvoedingcode respecteert en ernaar handelt is pure winst voor alle Nederlandse moeders en hun baby´s. Daardoor verbeteren condities om vaker en langer de borst te geven.  

Literatuur
Olza Fernández, I., Marín Gabriel, M, Malalana Martínez A., Fernández-Cañadas Morillo A, López Sánchez, F., Costarelli, V. (2012). Newborn feeding behaviour depressed by intrapartum oxytocin: a pilot study. Acta Pædiatrica, 101(7), 749-754.


 
 
  
  
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 
.

            

 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 

 

 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten