Op natuurlijke wijze samenwerken zorgt voor goede resultaten, of dit nu in een klein of groot bedrijf, een land of in de verloskundige zorg is.
In een eigen kleine verloskundige praktijk en de intentie er ‘echt’ voor vrouwen te zijn is oprechte vriendelijkheid, compassie en respect de sleutel tot dagelijks plezier, succes en voldoening. Net als dat in een VSV, grotere groepen/praktijken en ziekenhuizen kan zijn.
Het hoofdthema angst was de aanleiding van het boek en angst wordt geanalyseerd in het introductie hoofdstuk door Downe en Byrom en in twee van de 32 hoofdstukken. Wat angst zoal bewerkstelligd bij professionals, zwangere, barende en moederende vrouwen en hun families is omschreven. Ooit gedacht en/of beseft dat angst van de professional (eigen angst) de potentiële vijand is van normaal verloop van zwangerschappen en bevallingen en expliciet zorgt voor slechtere uitkomsten? Een goede vraag is hoe angstig de groep is waar je in werkt en wie daarin de stress demper is? Die stressdemper is mogelijk een potentiële vernieuwer die behulpzaam kan zijn bij cultuurverandering.
De heersende cultuur van lijstje afvinken, protocollen, ‘one fits all’ modellen (zoals ik dat zie bij integrale zorg) en veel gebruik van techniek en gebrek aan persoonlijk continuïteit creëert een kunstmatige afstand tussen vrouwen en professionals in de verloskundige zorg. Die afstand in combinatie met nogal dwingend ervaren protocollen en beleid zorgen voor defensief gedrag en angst bij professionals. Gedrag dat in de weg staat voor verbinding, oprechte aandacht voor de individuele behoeften en belangen van vrouwen zoals persoonlijke relatie opbouw, empathie en respect.
Over angst en daardoor defensief -, afstandelijk - en kwetsend gedrag praten wij nauwelijks in Nederland. In het ‘Rapport een goed begin’ uit 2010 wordt angst alleen genoemd in relatie met vrouwen; ‘Door goed te luisteren naar de verwachtingen, wensen en angsten van de zwangere en door de leefomgeving van de zwangere actief te betrekken, komt de zorg rond zwangerschap en geboorte beter in balans. De zorg krijgt daarmee een lerend karakter. De zwangere zelf heeft uiteraard ook een belangrijke eigen verantwoordelijkheid in dit proces’.
De 32 door Downe en Byrom verzamelde verhalen van praktijkmensen, zijn oprecht en vaak zeer persoonlijk. De problemen, blokkades en de weg naar creatieve oplossingen worden helder beschreven. Hierbij wordt de eigenheid en kracht en het verschil in visie en eeuwenoude verschillen tussen verloskundigen en de diverse specialisten in het verloskundige veld niet opzij geschoven of ontkent, maar juist aangewend om tot werkzame respectvolle gelijkwaardige relaties te komen. Dat dit niet een pijnloos proces is, wordt opmerkelijk invoelend en nuchter beschreven. De voorbeelden inspireren en bieden praktische handvatten om het zelf uit te proberen door perspectief wisseling met o.a. actietheater.
Het boek is bemoedigend en geeft uitvoerig antwoord op vragen als het waarom van de dubbelheid en venijn van verloskundigen en artsen onderling (vriendelijk naar de cliënte en venijnig naar collega’s) en aanhoudende vervelende verhoudingen tussen specialisten en verloskundigen en hoe dit te bestrijden.
The roar behind the silence is met liefde en respect samengesteld door Sheena Byrom en Soo Downe, verloskundigen. Beiden streven het normale en normaal houden van zwangerschap, baren en moederen na. Voor Soo Downe is dit haar leeropdracht als hoogleraar verloskunde aan de Universiteit van Centraal Lancashire in de UK. Sheena Byrom is actief promotor ‘normaal baren’ op sociale media.
Het boek is verdeeld in 3 delen.
1. Verhalen en perspectieven van de verloskundige zorg.
2. Principes en theorie.
3. Maak het mogelijk: oplossingen vanuit de gehele wereld.
Elk relatief kort hoofdstuk wordt afgesloten met sleutelboodschappen en een kort lijstje actiepunten om gelijk toe te passen. De hoofdstukken zijn voorzien van evidence.
Een aanrader in tijden van verandering en te koop bij bolcom of pinterandmartin.com.